Monthly Archive April 2022

Învățând în Bratislava

Bună, sunt Vlad am 23 de ani și sunt voluntar în Bratislava, Slovacia. Postul pe care îl ocup este tehnician audio-video în centrul cultural A4 – Space for Contemporary Culture. Pe lângă acestea, locuiesc si lucrez cu alți 3 voluntari care se ocupa cu producția video, foto si managementul paginilor de social media. Programul pe care îl avem nu este unul fix si in mare parte lucram de Luni pana Duminica iar orele variază extrem de mult in funcție de evenimente.

După cum am menționat și mai sus, eu lucrez împreună cu tehnicienii audio video. Îndatoririle mele includ: pregătirea scenei pentru evenimente, atât cu lumini cât și partea audio, asistarea artiștilor dar și a personalului din birou cu diferite probleme pe care le pot avea, distribuirea de postere și booklets atât in A4 cât și în alte localuri din oraș si nu în ultimul rând crearea unei mici “reviste” împreună cu ceilalți voluntari. Pe lângă asta mă ocup și cu partea de video însemnând montarea, controlarea și înregistrarea evenimentelor cu cele 3 camere robotice. În anumite zile acopăr și partea de foto din cauza colegului meu care ori este plecat ori nu poate ajunge la eveniment.

În cele 6 luni de când sunt aici pot spune ca am învățat, si încă învăț, multe lucruri despre managementul unui centru cultural și a diferitelor evenimente pe care le avem. De exemplu, crearea și citirea unui plan de lumini, conectarea și testarea sistemului audio și a microfoanelor, ajustarea și focusul reflectoarelor pentru fiecare eveniment în parte și identificarea dar și rezolvarea problemelor care apar din diferite motive. Pe lângă toate acestea am avut ocazia, la sfârșitul anului trecut, de a lucra pentru festivalul de muzică experimentală “NEXT”. Pe lângă partea tehnică am lucrat cu fondatorul festivalului și cu un alt programator pentru a crea un spațiu 3D virtual, un fel de scena online, în care oamenii au putut să asculte și să vadă concertul. Pentru asta a trebuit sa învăț o mică parte din limbajul de programare Java și să repun în practică aptitudinile de modelare 3D învățate în facultate. Aș putea spune că traiul în Bratislava este destul de bun.

Banii pe care îi primim sunt suficienți indiferent de preferințele culinare. Împărțirea unui apartament cu alte persoane este un lucru cu care eram deja obișnuit, si lăsând deoparte micile neînțelegeri care inevitabil apar, totul e bine.
Îmi place să fac voluntariat aici și mă bucur că am ales acest proiect. Vă îndemn și pe voi să încercați voluntariatul internațional.

***
Vlad este voluntar internațional în cadrul proiectului ”Space for Culture 2021” (2021-1-SK02-ESC51-000037660) un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate și implementat de partenerii noștri A4 – Space for Contemporary Culture.
Dacă și ție îți surâde ideea de a fi voluntar internațional pentru câteva luni sau chiar un an de zile, scrie-ne degrabă la sorin@curbadecultura.ro

Kalamata te așteaptă!

Partenerii noștri din Grecia caută un voluntar care să aleagă între 2 proiecte diferite în Kalamata pentru un an!

Unul dintre proiecte este în colaborare cu Centrul KEFIAP și echitație terapeutică.

KEFIAP este un serviciu al spitalului din Kalamata, situat aproape de centrul orașului, unde, prin numeroase activități și terapii, acest centru îmbunătățește starea generală de sănătate și calitatea vieții adulților și adolescenților cu tulburări sau handicapuri fizice, mentale sau emoționale.

Echitația terapeutică se află puțin în afara orașului Kalamata, dar este ușor de accesat cu bicicleta sau cu autobuzul și este un program de reabilitare pentru copiii cu dizabilități fizice și mentale, în care calul este folosit ca mijloc terapeutic.

Scopul acestui proiect este de a ajuta activitatea centrului, de a lărgi orizonturile oamenilor cu noi activități și de a aduce dimensiunea europeană, colaborând în același timp cu ceilalți voluntari greci. Voluntarii vor deveni “valoarea adăugată” a proiectului. Aceștia vor oferi copiilor posibilitatea de a se simți parte a societății, de a se perfecționa și de a intra în contact cu noi culturi și limbi străine. Voluntarii vor fi invitați să lucreze cu copii, adolescenți și adulți cu afecțiuni neurologice, dificultăți psihologice și de învățare, autism etc.

Unele dintre principalele sarcini ale acestui proiect vor fi:

– Conștientizarea publicului cu privire la importanța centrului și la răspândirea de voluntariatului.

– Pregătirea de jocuri care să fie folosite în timp ce utilizatorii așteaptă în cafenea și îngrijirea acestui spațiu.

– Participarea la activitățile de ocupație creativă în timpul așteptării utilizatorilor înainte și după ședințele acestora

– Pregătirea, în colaborare cu un specialist și în funcție de fiecare persoană sau grup de persoane, sesiunea și jocurile de educație nonformală.

– Pregătirea și dresarea calului, precum și îngrijirea încălzirii acestuia, înainte de sesiune.

– Un anumit timp va trebui să fie consacrat îngrijirii calului și a echipamentului acestuia înainte și după sesiuni. În acest fel, voluntarul construiește un sentiment de încredere și siguranță față de cal.

– După încheierea sesiunii, voluntarii și dresorul vor ține un jurnal al progreselor copiilor, al dificultăților întâmpinate și al noilor obiective stabilite.

Mai multe informații aici: https://docdro.id/1k6iX5W

Celălalt proiect se numește GoodCause, care este o organizație cooperatistă socială grecească situată în centrul orașului Kalamata. Organizația este implicată în principal în proiecte de informatică care includ dezvoltarea de site-uri web, aplicații și reclame. Obiectivele sale principale sunt utilizarea tehnologiei moderne pentru a crește gradul de conștientizare socială pe teme precum îngrijirea animalelor, solidaritatea, grija față de mediu, incluziunea socială și sănătatea mintală și pentru a dezvolta soluții digitale pentru problemele societății actuale.

Scopul acestui proiect este de a întreține site-urile web, blogurile și alte mijloace de comunicare electronică ale organizației pentru a sprijini sensibilizarea publicului cu privire la problemele sociale.

Unele dintre sarcinile voluntarului vor fi:

– Administrarea și actualizarea site-ului de știri al organizației

– Asistarea în promovarea site-urilor web și a știrilor organizației

– Asistarea în administrarea profilurilor de social media ale organizației

– Asistarea în dezvoltarea de proiecte grafice

– Asistență în dezvoltarea site-urilor web

– Căutarea de parteneri pe care să îi includă în proiectele și site-urile web ale organizației

– Participare la unele dintre activitățile Centrului local de tineret

Se caută un voluntar cu:

– Interes pentru tehnologie și informatică

– Cunoștințe de dezvoltare web (se va oferi instruire, dar cel puțin un nivel de bază în ceea ce privește sistemele de gestionare a conținutului joomla și wordpress va fi foarte apreciat)

– Cunoștințe de design grafic

– Cunoștințe de editare multimedia (imagini, videoclipuri, etc.)

– Abilitatea de a lucra cu termene limită

– Dorința de a lua inițiative în ceea ce privește propunerea și dezvoltarea de noi proiecte

– Deschide să explorezi cultura SVE în Grecia!

În ceea ce privește cazarea, voluntarii sunt cazați în hostelul de tineret/casa de oaspeți, câte doi voluntari în fiecare cameră. Casele sunt complet echipate cu frigider, mașină de spălat, aspirator, sistem de încălzire, cuptor, farfurii, pahare, cearșafuri, pături, perne, prosoape etc.

Organizația oferă și lecții de limba greacă.

Mai multe informații aici: https://docdro.id/mxAz1QW

Dacă sunteți interesat de oricare dintre aceste proiecte, vă rugăm să vă trimiteți CV-ul și o scrisoare de motivație la sorin@curbadecultura.ro