Monthly Archive March 2022

Portret de voluntar – Daniel Burac (Republica Moldova)

Buna ziua, mă numesc Daniel Burac și vin din Republica Moldova, mai exact Chișinău, unde am învățat arte plastice până în clasa 10, după care am promovat și în București, 2 clase în același domeniu. Dat fiind faptul că sunt pasionat de arta și tot ce tine de fotografie, film sau pictura, am ales sa aplic ca voluntar pentru Curba de Cultura in cadrul proiectului “Youth Hosteling for Local Development”. Voi incerca sa promovez satul Teișani, producătorii artizanali locali și activitățile pe care le pot desfășura îndeosebi tinerii în această localitate.

Hello, my name is Daniel Burac, I’m from Republic of Moldova exactly from Chișinău. There I studied plastic arts until 10th grade, then 2 more classes in Bucharest in the same field. I’m passionate about arts and everything related with photos, movies and painting. I choose to apply as a volunteer in Curba de Cultura for the project “Youth Hosteling for Local Development”. I will promote the Village of Teișani, local artisan producers and especially activities that youngsters can do in this locality.

Voluntariat în Franța!

Partenerul nostru din Franța, Community, caută 2 voluntari pentru 2 proiecte diferite, ambele începând cât mai curând posibil!

Community este o asociație care lucrează pentru a menține legăturile sociale între locuitori și pentru a consolida solidaritatea între generații. Impregnată de mișcarea de educație populară, organizația concepe și pune în aplicare activități distractive și variate, menite să îmbunătățească bunăstarea utilizatorilor lor și să promoveze valoarea “a trăi împreună”.

Unul dintre proiecte caută un voluntar care să lucreze ca animator de activități interculturale pentru tineri

Principalele sarcini ale acestui proiect sunt:

– să elaboreze și să implementeze activități de divertisment pentru copii și adolescenți în scopul de a-i sensibiliza cu privire la diferite culturi/țări, stereotipuri de gen, lupta împotriva discriminării…

– să promoveze programele de mobilitate internațională prin implementarea de traininguri de grup, sesiuni de informare…

– să sprijine echipa în dezvoltarea Departamentului de mobilitate a tinerilor și cooperare internațională. 

– să sprijine managerul de proiect în căutarea de noi parteneriate pentru a dezvolta proiecte de cooperare internațională și schimburi de tineri.

– să participe la evenimente și să contribuie la realizarea diverselor materiale de comunicare, pentru aspectele grafice și/sau de traducere. 

– realizarea de inițiative proprii

Se caută un voluntar cu acest profil:

– Între 18 și 30 de ani

– O bună cunoaștere a limbii franceze ar fi apreciată

– Interes pentru mediul asociativ, interacțiunea cu publicul (în special copii și adolescenți) și schimburile interculturale

– Valori de solidaritate și respect

– Capacitatea de a vorbi despre subiecte interculturale și de a adapta formularea în funcție de public

– O anumită bază privind gestionarea proiectelor

Celălalt proiect se axează pe munca de asistent de management de proiect. Principalele sarcini vor fi:

– să sprijine echipa în dezvoltarea proiectului “Solidaritate locală și dezvoltare durabilă”.

– să sprijine managerul de proiect în dezvoltarea de noi parteneriate și proiecte în domeniul economiei sociale și solidare.

– să sugereze idei și să contribuie la redactarea cererilor de finanțare. 

– să elaboreze și să pună în aplicare sesiuni de sensibilizare/informare pentru copii/adolescenți/adulți (școli, cartiere etc.) în materie de solidaritate și dezvoltare durabilă. Acest lucru are ca scop sensibilizarea oamenilor cu privire la problemele ecologice.

– să participe la unele evenimente și să contribuie la conceperea diferitelor tipuri de suporturi de promovare.

Profilul voluntarului ar fi următorul:

– Să aibă între 18 și 30 de ani

– O bună cunoaștere a limbii franceze ar fi apreciată

– Interes pentru mediul asociativ, dezvoltarea durabilă

– Să se simtă confortabil cu diferite tipuri de persoane și de public (copii, adolescenți, adulți…)

– Valori de solidaritate și respect

– Competențe și cunoștințe despre subiectul dezvoltării durabile și despre managementul de proiect

Dacă sunteți interesat(ă) de oricare dintre aceste două proiecte, nu ezitați să scrieți o scrisoare de motivație și să trimiteți CV-ul dumneavoastră la adresa sorin@curbadecultura.ro


Spania are nevoie de 4 voluntari!

Brújula Intercultural, unul dintre partenerii noștri din Spania, caută 4 rezidenți europeni pentru a fi voluntari în proiectul lor “Green Hand Burgos III” timp de un an, începând cu iunie 2022.

 Obiectivul principal al proiectului “Green Hands Burgos III” este de a promova educația de mediu, precum și de a încuraja dezvoltarea rurală, prin activitățile care vor fi desfășurate în cadrul diferitelor organizații și prin activitățile axate pe probleme de dezvoltare durabilă și de protecție a mediului.

2 dintre voluntari vor fi găzduiți de Asociația Ábrego. Principalul obiectiv al asociației este dezvoltarea rurală ca răspuns la nivel global, iar principalele activități care se vor desfășura cu această organizație vor fi:

– asistență și sprijin în cadrul vizitelor la producătorii și horticultorii locali pentru analiza producției, a solului și a culturii;

– asistență în conceperea și planificarea de activități pentru cei care trăiesc și lucrează în mediul rural;

– sprijin în facilitarea de laboratoare și cursuri de formare pentru copii și adulți dedicate protecției mediului;

– organizarea și desfășurarea de ateliere de lucru privind educația ecologică, reciclarea creativă etc.;

– dezvoltarea de activități culturale;

– realizarea de activități de schimb cultural pentru promovarea cetățeniei active și dezvoltarea de activități inovatoare în legătură cu obiectivele asociației.

– diseminarea activităților asociației

Ceilalți 2 voluntari vor fi găzduiți de “Asociación Huerteco”. Huerteco crede în importanța unui stil de viață sustenabil, încercând să ofere această viziune în orice moment prin implementarea activităților sale. Principalele sarcini ale voluntarilor europeni vor fi:

– asistență în conceperea și planificarea activităților de terapie horticolă, care se desfășoară cu persoane cu autism și persoane cu leziuni cerebrale;

– asistență în pregătirea și dezvoltarea laboratoarelor didactice destinate elevilor din învățământul primar;

– planificarea și punerea în aplicare a atelierelor educaționale propuse chiar de către voluntari;

– asistență în activitățile de îngrijire și întreținere a grădinii ecologice și a corralului;

– asistență și sprijin în activitățile de grădină școlară și ateliere de informare;

– diseminarea activităților asociației.

Asociația Brújula Intercultural (coordonatorul proiectului), va pune la dispoziție un apartament în Burgos (centru) pentru toți voluntarii. Aceștia vor avea la dispoziție camere duble sau single. De asemenea, coordonatorul va pune la dispoziție o sumă (stabilită din programul CES) pentru intreținere și un ban de buzunar (5 euro pe zi) care va fi oferit lunar. Cheltuielile de călătorie vor fi rambursate pe baza definită de Comisia Europeană.

Dacă sunteți:

– rezidenți europeni;

– interesați de tematica proiectului de voluntariat;

– cu cel puțin cunoștințe de bază de limba spaniolă;

– flexibili și cu un simț al adaptabilității;

– posesia unui permis de conducere este apreciată, dar nu esențială.

Acest proiect este pentru tine! 

Trimite scrisoarea de motivație și CV-ul tău la adresa sorin@curbadecultura.ro cu subiectul “Aplicație pentru “GreenHands” până la data de 20 aprilie!


O franțuzoaică în România

Au trecut aproape 5 luni de când am părăsit micul meu cocon francez și iată-mă aici, în România, mai exact în Prahova, în satele Schiulești și Izvoaerele.

Pe 11 octombrie 2021 (ziua plecării mele), mi-am luat cu mine pașaportul, hainele, calculatorul, dar și prejudecățile, întrebările și așteptările legate de această țară străină.

În acest articol veți descoperi prejudecățile care m-au animat, dacă s-au adeverit sau nu, și ce surprize îi aduce România unei franțuzoaice în drum spre o misiune a Corpului European de Solidaritate.

În vara anului 2021, am primit propunerea de a desfășura o misiune de voluntariat în Curba de Cultură într-un sat numit Izvoaerle din România. În descriere, în această misiune era scris să creez activități pentru tineri (între 13 și 17 ani) într-un centru de tineret, dar și în școli.

Am avut o mare pasiune pentru acest lucru, dar din păcate nu și pentru țară, pentru care aveam o mulțime de prejudecăți pe care le veți descoperi chiar acum.

  1. România este o țară acoperită de câmpii, fără orașe mari 

Ei bine, poți să o spui, m-am înșelat complet….

Chiar dacă România nu este o țară despre care să știm prea multe în Franța, nu este o țară ce are doar câmpuri… Într-adevăr, există câteva orașe mari, precum Brașov, Sibiu, Timișoara, care sunt pur și simplu frumoase, pline de culoare și cu un farmec de necontestat, care sunt un “must do”. Există, de asemenea, ca în orice țară, sate ceva mai retrase, cum ar fi Izvoaerle, dar care sunt la fel de frumoase datorită panoramei asupra munților, a animalelor și a plimbărilor lungi în legătură cu natura pe care le poți face în zonă.

            Nu uitați să vă luați un aparat foto și pantofi buni de mers pe jos pentru a vă bucura de împrejurimi!

2. Românii sunt romii 

În Franța, mulți oameni îi confundă pe români cu romii.

În România, romii reprezintă doar o minoritate etnică de aproximativ 2 milioane de persoane.

Românii sunt oameni foarte drăguți și mai ales curioși să cunoască străini. Ei vor fi foarte bucuroși să vorbească cu dumneavoastră și dacă veți încerca să vorbiți limba lor, chiar dacă nu o cunoașteți perfect.

3. Mâncarea pe care o voi mânca va fi doar tradițională 

Această prejudecată a fost cea în care am crezut cel mai mult înainte de a ajunge aici.

Într-adevăr, înainte de a pleca m-am bucurat de prăjituri, burgeri, cartofi prăjiți și restaurante, deoarece eram sigură că nu voi găsi nimic aici.

Am fost profund uimită când am văzut toate prăjiturile mele preferate pe rafturile supermarketurilor, dar și restaurante cu mâncare occidentală.

Dar, de când am sosit, mă bucur mai mult de mâncarea tipică decât cea cu care sunt obișnuită în Franța.


4. Temperaturile de iarnă vor fi aproximativ la fel ca în Franța

Locuind în Lille, un oraș situat în nordul Franței, unde ploaia este aproape prezentă, iar iarna temperaturile sunt scăzute, am crezut că sunt pregătită să fac față vremii din România, care, pentru mine, ar fi fost similară.

Acum pot spune că nu, iarna din Lille și iarna din România nu seamănă… Evitați să procedați ca mine, cu pulovere drăguțe, șosete drăguțe și blugi la întâmplare, dar pariați mai mult pe haine termice, un lot mare de șosete călduroase și o pălărie drăguță.

În concluzie, aceste prejudecăți nu mai sunt, desigur, în mintea mea, iar în momentul de față mi-e puțin rușine că am crezut vreodată aceste lucruri… Faptul că trăiesc în România, și mai ales la țară, îmi permite să învăț și să descopăr lucruri pe care nu le poți găsi în Franța.

Experiența mea de voluntariat este super îmbogățitoare și, fiind abia la jumătatea ei, sunt sigură că România are în continuare nenumărate secrete de dezvăluit.

———————————————————————————————————-

It’s been almost 5 months since I left my little French cocoon and that I am here, in Romania, more precisely in the Prahova region, in the villages of Schiulesti and Izvoaerele. 

On October 11, 2021 (the day of my departure), I took with me my passport, my clothes, my computer but also prejudices, questions and expectations about this foreign country.

In this article you will discover the prejudices that animated me, whether they have come true or not, and what kind of surprises Romania brings to a French woman on her way to a European Solidarity Corps mission.

In the summer of 2021, I received the proposal to carry out a volunteering mission in Curba de Cultura in a village called Izvoaerle in Romania. In the description, this mission was written to create activities for young people (between 13 and 17 years old) in a youth centre but also in schools.

I had a huge crush on the mission but unfortunately not on the country, for which I had a lot of prejudices that you will discover right now.null

1.Romania is a country covered with fields, without big cities 

Well, you can say it, I was completely wrong….

Even if Romania is not a country we know much about in France, it is not a country with only fields… Indeed, there are several big cities like Brasov, Sibiu, Timisoara which are just beautiful, with colour and an undeniable charm that are a “must do”. There are also, as in any country, villages that are a bit more secluded, like Izvoaerle, but which are just as beautiful thanks to  their panorama on the mountains, the animals and the long walks in connection with the nature that you can do on the area.

            Don’t forget to take a camera and good walking shoes to enjoy the surroundings!

2. The Romanians are the Roma 

In France, many people confuse the Romanians with the Roma.

In Romania, the Roma are only an ethnic minority of about 2 million people.

Romanians are very nice people and especially curious to meet foreigners. They will be very happy to talk to you, and if you try to speak their language even if you don’t know it perfectly well.

3. The food I will eat will only be traditional 

This prejudice was the one I believed in the most before I arrived.

Indeed, before I left I enjoyed cookies, burgers, fries and restaurants as I was sure I would not find any here.

What was my amazement when I saw all my favorite cakes in the supermarket shelves, but also restaurants with occidental food.

But since my arrival, I enjoy more typical food than the food I am used to in France

4. Winter temperatures will be about the same as in France

Living in Lille, a city located in the north of France where the rain is almost present and the temperatures are low in winter, I thought I was ready to face the Romanian weather which, for me, would be similar.

I can say now that, no, winter in Lille and winter in Romania are not similar… Avoid like me to take nice little jumpers, nice little socks and random jeans but bet more on thermal clothes, a big batch of warm socks and a nice little hat.

To conclude, these prejudices are of course no longer in my mind, and at the moment I am a bit ashamed of having ever thought that… Living in Romania, and more particularly in a countryside, allows me to learn and discover things that one cannot find in France.

My volunteering experience is super enriching, and being only half way through it, I am sure that Romania has not yet finished giving me all its secrets.

Proiect Tinemobilul – Fury Road

Vruuum, Vruuum,
Repornim motorul, dar înainte, să ne prezentam mai în detaliu:

Dacă îți place muzica, vei fi încântat de Andres, pentru ca el are playlisturi latino, rock și, de asemenea, techno! Este multifuncțională : cântăreț, muzician, cu sfaturi și glume bune!

Profesionista la Uno, ai grijă la trucurile pe care Sara le are în mâneca. Întotdeauna cu cele mai bune idei și un bun gust pentru modă. Vei fi uimit de toată istoria despre lume și poveștile din experiențele ei trecute. Ea este ca Hermione!
Ne vedem pe drum, be fast and furious!

El ar putea fi DJ la Ibiza, probabil din cauza moștenirii sale spaniole, Roberto știe cum să energizeze mulțimea! Întotdeauna cu un zâmbet, îi place să facă coregrafii! Pe lângă aceasta, Roberto poate rezolva probleme de matematică în timp record.