Monthly Archive February 2022

Portret de voluntar – Čeněk (Republica Cehă)

Deci „Ahoj, všichni!”, înseamnă în cehă „Bună ziua, tuturor!”

Numele meu este Čeněk și am crescut în Adamov, un oraș mic din apropiere de Brno, în Republica Cehă, cu mulți frați. Sunt mândru morav (una dintre cele trei regiuni istorice din Cehia) și călător entuziast.


Ce să spun mai multe despre mine… Sunt o persoană liber gânditoare și deschisă la minte. Îmi place să călătoresc, am călătorit mult după aniversarea de optsprezece ani. Și în principal iubesc doar țările din „Europa de Sud-Est”, inclusiv România.

Deci vorbesc puțin în croată și, de asemenea, în limba bulgară și vreau să continui să studiez aceste țări și culturi la universitatea din Brno. Dar ma bucur ca acum pot fi aici la Izvoarele pentru proiectul F5 si pot sa invat si limba romana frumoasa si sa explorez mai mult viata in aceasta tara.

La liceu am studiat biblioteconomia, așa că sper să lucrăm la mica noastră bibliotecă din Curba de Cultura, să o facem din ce în ce mai buna și să facem și multe activități în această sală. Cu toate acestea, poate în principal vara, pentru că este puțin greu din cauza  restrictiilor covid. Sunt foarte nerăbdător!

De asemenea, ultimii cinci ani îmi petrec toate verile în cinematograful mobil de vară din Republica Cehă. Așa că locuiam într-o dubă și organizam seri de film în toate părțile țării noastre. Așa că vreau să spun că de abia aștept să merg serile de film aici în județul Prahova și cred că va fi minunat! De asemenea, dacă vreți să știți ceva mai multe despre Cehia, nu vă sfiați să mă întrebați, pentru că datorită muncii în cinematografia de vară am explorat cu adevărat toate părțile țării noastre.



O vara obișnuită la cinema (
My typical summer in summer cinema)

Ultimul meu hobby mare este geocaching. De fapt, este un joc despre căutarea „comorilor” (cutii mici) cu coordonatele GPS, cred că poate fi foarte drăguț să organizam  o „vânătoare de comori” mare vara. Dar este o chestiune de viitor. 😉

Deci acesta sunt eu și sunt nerăbdător să vă cunosc, indiferent cine ești ! 🙂



So „Ahoj, všichni!“, it means in czech „Hello, everybody!“

My name is Čeněk and I growed up in Adamov, a little city nearby Brno in the Czech republic with a lot of siblings. I am a proud Moravian (one of the three historical regions in Czechia) and an enthusiastic traveller.

What else to say about myself… I am a freethinker and an open-minded person. I love travelling, I did it a lot of after my eighteen birthday. I mainly love countries of „South-eastern Europe“, included Romania.

So I speak a bit in croatian and also bulgarian language and I want to continue studying this countries and cultures in the university in Brno. I am glad that now I can be here in Izvoarele for the project F5 were I can learn also beatiful romanian language and to explore how is life in this country.

On high school I studied librarianship, so I hope we will work on our little library in Curba de Cultura, we will do it better and better and also a lot of activities in this room. However, maybe mainly in summer, because it’s a bit hard because covid restrictions. I am looking forward to it!

Also, I spet all my last five summers in a summer mobile cinema in the Czech republic. We were living in a van and we were organizing movie nights in all parts of our country. I want to say I can’t wait for the movie nights here in Prahova county and I believe it will be awesome! Also, if you will want know something more about Czechia, don’t be shy to ask me, because thanks to the work in the summer cinema I really explored all parts of the country.

My last big hobby is geocaching. It’s actually a game about searching „treasures“ (little boxes) with GPS coordenates, I think it can be really nice to organize some big „Treasure hunt“ in summer. But it’s a question for the future. 😉

So this is me and I can’t wait to meet you, no matter who are you! 🙂



Portret de voluntar – Israt Zahan Bhuiyan (Italia)

Salut! Numele meu este Israt, am 19 ani și vin din Vicenza, nordul Italiei. Am studiat la un liceu de Arte Vizuale până în iunie anul trecut și de atunci explorez ceea ce 13 ani de școală nu mi-au dat niciodată. Și dintr-o dată am ajuns în România!

Proiectul meu se numește F5 și este despre redeschiderea centrului de tineret din Izvoarele și, de asemenea, pregătirea activităților pentru tinerii comunității. Proiectul are o durată de 7 luni.

Arta a fost întotdeauna pasiunea mea și sper să exteriorizez această pasiune și să fac lucruri creative cu și pentru tineri.
Până acum, înainte de a veni aici, am făcut întotdeauna parte dintr-o comunitate care m-a ajutat să învăț lucruri noi, să cresc și să gândesc într-un mod în care sistemul educațional nu ne-a învățat niciodată cum ar trebui să facem acest lucru. Acum vreau să fiu persoana care să dea mai departe într-o comunitate lucrurile învățate.

Am făcut o expoziție personală de artă, am făcut ceva voluntariat și am plecat în Irlanda ca babysitter. Interesele mele sunt benzile desenate, jocurile video, cărțile, mersul pe bicicletă, mersul la teatru și să fiu înconjurată de natură.

Nu știu ce vreau să fac în viitor, dar sper să mă bucur de prezentul meu aici în România.

Hello! My name is Israt, I’m 19 years old and I come from Vicenza, Northern Italy. I’ve studied in a Visual Arts high school until last June and since then I’ve been exploring what 13 years of school never gave me. Suddenly I ended up in Romania!


My project is called F5 and it is about refreshing the youth center in Izvoarele and also preparing activities for the young people of the community. The project has a duration of 8 months. 

Art has always been my passion and I hope to externalize this passion and do creative things for and with youngsters.
Until now, before coming here, I’ve always been part of a community that helped me learn new things, grow up, and think in a way that the educational system never taught us how to. Now I want to be the person to give in a community.


I did a personal art exhibition, did some minor volunteering, and went to Ireland as an Au Pair. My interests are comics, video games, books, riding a bike, going to the theater and being surrounded by nature.


I don’t know what I want to do in the future, but I hope to enjoy my present here in Romania.

Experiența de voluntariat a lui Paco în Serviciul Civil – Paco’s volunteering experience in Civic Service

Mă numesc Paco BLIND-CEROI, mi-am început Serviciul Civic, în România, la vârsta de 21 de ani. Am avut astfel onoarea să-mi petrec trecerea la 22 de ani în această frumoasă țară unde tradiția își face puternic simțită prezența. Am participat 12 luni, în cadrul unui Serviciu Civic, în județul Prahova, mai exact în Izvoarele. Suntem foarte implicați și în Teișani, unde avem un centru de tineret în sat. Majoritatea activităților noastre s-au desfășurat în mediul rural. Am învățat așadar să apreciem dinamica stabilită de localnici pentru a profita la maximum de experiența noastră.

Folosesc „noi” pentru că timp de un an mi-am împărtășit viața de zi cu zi cu actori din microcosmosul în care ne aflăm, care au făcut acest proiect excepțional. Activitățile zilnice sunt puternic influențate de vreme, de numărul de cazuri Covid-19, de anotimpurile de recoltare, de calendarul religios… Ne-am trăit așadar experiența ca localnici, punctată de mulți factori externi asociației, în timp ce continuam să avansăm în responsabilitățile pe care ni le asumăm cu coordonatorii noștri.

 Am avut norocul să fiu destul de liber în proiectul meu, cel puțin în fazele inițiale, deși trebuia urmată politica asociației, au apărut foarte repede instrucțiuni, iar faptul că un alt proiect care s-a desfășurat simultan mi-a permis să particip și la el în anumite momente, m-a bucurat. Așa că pe parcursul acestui an am putut desfășura activități în centrul nostru de tineret în scop de distracție și cultură, dar și să călătoresc sute de kilometri pentru a putea cumpăra o mașină. Această varietate a vieții mele zilnice m-a făcut să vibrez, să învăț o mulțime de lucruri și nivelul meu de învățare a crescut atunci când planurile au fost făcute pe repede înainte. „Te rog, poți merge să ridici comenzile din București în această după-amiază?”. Ce plăcere!

Asociația a dezvoltat și un proiect fabulos care își propune să desfășoare activități în afara centrului de tineret. Am avut norocul să pot participa enorm la acest proiect și să pot parcurge toată procedura de organizare a unei activități. Pornind de la procedurile administrative, până la promovare, logistică, desfășurarea sesiunii… Acest proiect fabulos este desigur „TineMobil”. Această dubă simbolică este una dintre cele mai vii amintiri ale mele, mai ales primul film în aer liber pe care l-am proiectat în Bughea de Sus, care a fost fantastic.

De asemenea, am putut să particip la formare în teatru, să realizez fotografii, împreună cu scopul acestora, să învăț să folosesc Canva și să cresc gradul de conștientizare al problemelor actuale. Aceste cursuri de pregătire nu au fost momentele de care m-am bucurat cel mai mult în acest an, dar fiecare a fost foarte important, pentru restul acestui proiect dar și pentru viitor. Tot în aceste momente am putut să ne întărim spiritul de echipă, mă gândesc în special la instrucția foto cu Rareș, care ne-a permis timp de 3 zile să petrecem timp cu Alex, Lucian, Mario, Marius, tineri din comunitate.

Am avut și două perioade, pe timpul verii, de câte o lună și jumătate, cu voluntari pe termen scurt. Primul proiect și-a propus să aibă un festival de 3 zile în sat, al doilea a fost dedicat renovării unui centru de tineret. Am putut să participăm la aceste proiecte care ne-au prins foarte bine, pentru că am trăit ca într-o bulă în interiorul proiectelor noastre. Acest lucru ne-a permis să ne diversificăm viața de zi cu zi și să cunoaștem oameni noi.

Personal, am avut ocazia extraordinară de a fi lider într-un grup de tineret românesc, pentru schimburi de tineri în Slovenia și Bulgaria. Această experiență a fost senzațională, super bogată în învățare. Grupul cu care am realizat acest lucru a avut o dinamică și o atmosferă grozavă, ceea ce a făcut ca această perioadă să fie de neuitat. Bucuria de a trăi a fost acolo tot timpul.

Pe scurt, am lucrat cu voluntari locali, precum și cu participanți la activitățile noastre. Dar luând în considerare o gamă mai largă, am avut șansa de a colabora cu autoritățile naționale, alte asociații din România sau din străinătate, speakeri și traineri. Multitudinea de actori a fost foarte stimulantă pentru acest proiect, am progresat foarte mult în modul în care mă adresez, interlocutorului care se află în fața mea. 
Mi-am dorit din toată inima să fac acest Serviciu Civic, în special pentru că deja cunoșteam asociația după ce am realizat acolo un proiect de Corp European de Solidaritate de două luni. 

Cred că posibilitatea de a întâlni oameni noi în mod regulat a fost una dintre principalele mele motivații pentru a începe acest proiect. În plus, datorită valorilor asociației Curba de Cultură, mi-am dat seama că a fost un element ce mi-a declanșat dorința de a intra în contact cu diverse organizații partenere.

Sunt foarte mulțumit de legătura pe care am creat-o cu majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit, am putut să împărtășesc cu ei o mulțime de momente fantastice care vor rămâne alături de mine toată viața. 
Am învățat o mulțime de lucruri, să devin chiar mai rustic și plin de resurse, dar cred că ceea ce îmi va folosi cel mai mult este faptul că mi-am îmbunătățit abilitățile de relaționat cu ceilați.

Sunt o mie și una de povești, dar preferatele mele sunt fără îndoială cele în care făceam un grătar tradițional în casa unui localnic, acolo s-au întâmplat cele mai frumoase lucruri. Ceea ce îmi amintesc este cu siguranță „ne descurcăm”, lucru învățat de la acompaniatorul meu în timpul acestei aventuri, Alex Popa.

Dacă pot să-mi exprim o ultimă dorință înainte de a termina această experiență magnifică la jumătatea lunii decembrie, este speranța de a putea reveni la ediția 2022 a Ruralympics cu Theo ROSE ca invitat de onoare.

My name is Paco BLIND-CEROI, I started my Civic Service, in Romania, at the age of 21. I thus had the honor to signify my passage to the 22 years old in this beautiful country which does not lack tradition to embellish the party. I went for 12 months, as part of a Civic Service, in the Prahova region, more precisely in Izvoarele. We are also very involved in Teișani, where we have a youth center in the village. The majority of our activities were carried out in rural areas. We have therefore learned to appreciate the dynamics established by the locals to make the most of our experience.

I use “us” because for a year I shared my daily life with actors in the microcosm where we are, who have greatly made this project exceptional. The context here greatly influences our daily life depending on the weather, the number of cases of Covid-19, the harvest seasons, the religious calendar … We therefore lived our experience like locals, punctuated by many factors external to the association, while continuing to move forward in the responsibilities that we take with our coordinators.

I was lucky enough to be fairly free in my project, at least for the initial axes, although they had to follow the association’s policy, very quickly guidelines emerged, and the fact that another project that took place simultaneously also allowed me to take part in it at certain times. So during this year I was able to do activities in our youth center for fun and cultural purposes, but also to travel hundreds of kilometers to potentially buy a car. This variety of my daily life made me vibrate, learn a lot of things and my learning level was even greater when the plans were made with a short deadline. “Please, can you go pick up orders in Bucharest this afternoon? “. What a pleasure ! 

The association has also developed a fabulous project which aims to carry out activities in places, without the opportunity to have a youth center or attractions. I was fortunate to be able to participate enormously in this project and to be able to go through the entire procedure to organize an activity. Between the administrative procedures, the promotion, the logistics, the course of the session… This fabulous project is of course “TineMobil”. This symbolic van is one of my most vivid memories, especially the first open-air film we screened in Bughea de Sus, which was fantastic.

I was also able to take part in theater training, taking pictures and their uses, conceptualizing Canva and raising awareness around current issues. These trainings were not the moments that I enjoyed the most of this year, but each one was very important, for the rest of this project but also for the future. It was also during these moments that we were able to intensify our team spirit, I am thinking in particular of the photo training with Rareș, which allowed us for 3 days to share time with Alex, Lucian, Mario, Marius,…

We also had two phases of a month and a half each, during the summer, with short-term volunteers. The first project aimed to have a 3-day festival in the village, the second was dedicated to the renovation of a youth center. We were able to take part in these projects which did us a lot of good because we lived like in a bubble inside our respective projects. This has allowed us during this season to diversify our daily lives and meet exhilarating people. 

More personally, I had the extraordinary opportunity to be a leader in a Romanian youth group, for youth exchanges in Slovenia and Bulgaria. This experience was sensational, super rich in learning. The group I was with had a great dynamic and atmosphere, which made this time unforgettable. The joy of living was there at all times.

In short, we worked with local volunteers as well as participants in our activities. But by considering a wider range, we have had the chance to collaborate with national authorities, other associations in Romania or abroad, speakers and trainers. The plurality of actors was very stimulating for this project, I have made a lot of progress in the way I address myself, to the interlocutor who is in front of me.

I wholeheartedly wished to do this Civic Service, in particular because I already knew the association after having done a two-month European solidarity body project there. I think the possibility of meeting new people on a regular basis was one of my main motivations to start this project. In addition, due to the values ​​of the Curba de Cultura association, I realized that it was a great catalyst to get in touch with third parties.

I’m really happy with the bond we have forged with most of the people I have met, I was able to share a lot of fantastic moments with them that will stay with me for life. I’ve learned a lot of things, even being more rustic and resourceful, but I think what will benefit me the most is developing my relationship skills. There are a thousand and one anecdotes, but my favorites are without a doubt when we were sharing a traditional barbecue in a local’s house, the most beautiful things happened there. What I remember is surely “Ne descurcam” which was taught to me by my lighthouse, during this adventure, Alex Popa. 

If I can express one last wish before finishing this magnificent experience in mid-December, it is the hope of being able to return for the 2022 edition of Ruralympics with Theo ROSE as guest of honor.



Oportunitate de voluntariat în Karlsruhe

Partenerul nostru, Kreisjugendwerk der AWO din Karlsruhe, Germania, caută un voluntar pentru unul dintre proiectele lor de 12 luni!

Sarcina principală a voluntarului va fi:

  • Să ajute la munca de presă, la evenimentele de informare și la activitățile de pe Facebook/Instagram
  • Să sprijine seminariile de pre-departență și de revenire pentru voluntari
  • Să comunici cu candidații CES care doresc să plece în străinătate și să le oferi sprijin, procesarea datelor
  • Pregătiți în fiecare săptămână buletinul informativ cu noile oportunități ESC
  • Colectați aplicațiile de la candidații care doresc să fie voluntari în Karlsruhe,
  • prelucrarea datelor
  • Veți avea posibilitatea de a participa la un curs de formare pentru a deveni un
  • lider în tabere pentru copii și tineri
  • Pregătiți taberele pentru copii și tineret: sarcini administrative, lucrul cu aplicația noastră online
  • platforma online, prelucrarea datelor
  • Participarea la taberele noastre: în timpul vacanțelor școlare (aproximativ 6 săptămâni în timpul verii)
  • Veți avea posibilitatea de a vă crea propriul proiect în cadrul programului
  • KJW. Un mentor vă va oferi sprijin și îndrumare.
  • Participați la clubul nostru de tineret și organizați evenimente în cadrul acestuia
  • Participați și organizați evenimente în grupul nostru intercultural “Living Culture” și organizați evenimente în cadrul acestuia împreună cu ceilalți voluntari europeni, cum ar fi o petrecere spaniolă, o petrecere letonă
  • o cină letonă sau o drumeție în Pădurea Neagră.
  • Distribuiți pliante, cataloage despre activitățile noastre în Karlsruhe și în împrejurimi
  • Curățarea bucătăriei/curățenia și menținerea ordinii în birou și în depozitul nostru/județean
  • clubul de tineret/…

Organizația gazdă vă va pune la dispoziție un apartament în care veți locui împreună cu alți 6 voluntari, deci,

Dacă ești sau ai:

– Aveți cel puțin 18 ani

– Permis de conducere

– Bune cunoștințe de limba engleză (înțelegere, vorbire, scriere, citire)

– Cunoștințe de muncă administrativă (calculator) și interes pentru a lucra într-un birou!

– Aveți o organizație de trimitere acreditată (numărul PIC, numărul de acreditare, numele și persoanele de contact ale organizației de trimitere)

Nu ezitați să trimiteți scrisoarea de motivație și CV-ul dumneavoastră la adresa sorin@curbadecultura.ro dacă sunteți interesat sau dacă aveți întrebări legate de proiect!

Experiență în Frankfurt!

Partenerul nostru, Bezirksjugendwerk Der Awo din Frankfurt, Germania, caută un voluntar pentru proiectul lor de 12 luni “Lucrul cu tinerii într-un oraș global”, care începe în martie!

Voluntarul va sprijini activitățile organizației și, în același timp, își va crea propriul proiect personal bazat pe interesele sale.

Organizația gazdă lucrează în diferite domenii, cum ar fi educația politică, activități de timp liber pentru copii și tineri, munca de tineret și diferite tipuri de proiecte internaționale.

Sunt o echipă de 7 persoane care așteaptă cu nerăbdare să includă un nou membru!

Dacă ești interesat, te rugăm să trimiți o scrisoare de motivație sau un videoclip și CV-ul tău la sorin@curbadecultura.ro până la data de 6 februarie 2022!