În vizită la Neta, ciobănița

ByMaria Ballester

În vizită la Neta, ciobănița

Astăzi ne aflăm la Teișani și vom vizita un membru important al comunității, Neta, ciobănița. Începem călătoria un pic mai devreme, trebuie să mergem pe jos aproximativ 30 de minute pe deal pentru a găsi locul unde locuiește Neta. Priveliștile din jur sunt minunate.

Today we are in Teișani, we are visiting an important member of the community, Neta, the shepherdess. We begin our journey kind of early, we need to walk around 30 minutes in the mountain to find Neta’s place. The surrounding views are wonderful.

Echipa Community Kitchen încearcă să învețe mai multe despre produsele și rețetele tradiționale din zonă, iar astăzi vom afla mai multe despre arta de a face brânză.

The Community Kitchen team is trying to learn more about the traditional products and recipes from the area, and today we will learn more about the art of making cheese from scratch.


O cunoaștem pe Neta, ea a făcut brânză toată viața ei, tatăl și bunicul ei au făcut și ei această muncă, așa că a învățat încă de când era mică, așa că putem înțelege toată experiența pe care o are.

We meet Neta, she has been making cheese all her life, her father and grandfather also did this job, so she has been learning since she was a child, so we can understand all the expertise she has.

În fiecare zi are grijă de animalele ei și le mulge dis-de-dimineață, pentru că așa începe orice brânză bună, cu lapte proaspăt și bun, în acest caz de la capre și oi. Apoi fierbe laptele cu cheag, care este o substanță folosită pentru a separa particulele solide din lapte de apă și a forma o masă solidă. Totul este natural și provine de la propriile sale animale, folosind această substanță din stomacul propriilor porci. Când partea solidă a laptelui s-a separat de lapte, adaugă sare și îi dă formă, iar acesta este gata.

Every day, she takes care of her animals and milks them early in the morning, because this is how every good cheese starts, with good fresh milk, in this case goat and sheep milk. After that, she boils the milk with rennet, which is a substance used to break down the solid particles in milk away from the water content in order to form a solid mass. Everything is natural and from her own animals, using this substance from the stomach of her own pigs. When the solid part of the milk has separated from the milk, she adds salt and shapes it, and it’s ready.


Am putut gusta din brânza proaspăt făcută în acea dimineață și a fost delicioasă. Odată ce brânza este gata, Neta o conservă în sare cu apă și, în funcție de cât timp stă în acel lichid, brânza va avea o textură și o salinitate diferite.

We could taste some of the cheese that was freshly made that morning, and it was delicious. After the cheese is ready, Neta preserves them in salt with water, and depending on how long the cheese stays in that liquid the cheese will have different texture and saltiness.


Am învățat atât de multe despre brânză, dar și despre stilul de viață al Netei, care face totul de la zero, folosind produsele pe care le are prin preajmă și pe care le-a cultivat singură, trăind liniștită în natură. Mulțumim, Neta!

We learned so much about cheese but also about Neta’s lifestyle, who makes everything from scratch, using the products she has around and has grown by herself while living peacefully in the nature. Thank you, Neta!

About the author

Maria Ballester author

Leave a Reply